Afscheid nemen is op elke manier moeilijk

Bij het overlijden van een dierbare blijven de nabestaanden achter in een vervelende situatie. Men zit vol met verdriet en moet toch van alles en nog wat regelen om de dingen in goede banen te leiden. Het belangrijkste om te bedenken is of de overledene een voorkeur had voor een begrafenis of een crematie. Vaak stellen mensen dit van tevoren vast, maar het komt af en toe voor dat de nabestaanden een keuze moeten maken over de manier waarop er afscheid van de overledene wordt genomen. In deze blog lees je meer over beide manieren van afscheid nemen.

Een crematie

Als iemand gecremeerd wordt gaat dat heel anders in zijn werk dan bij een begrafenis. De overledene wordt in dat geval wel in een mooie kist gezet zodat men afscheid van hem of haar kan nemen, maar wordt niet naar het graf gedragen. Bij gelovigen komt er vaak een kerkdienst voor waarna men de ruimte heeft om elkaar te condoleren. De overledene wordt daarna in een soort oven gezet waarna het lichaam in as veranderd.

Veel mensen bewaren dit as in een urn en bewaren deze of strooien de urn leeg op een mooie plek. Voor anderen is het fijn om het as bij hen te blijven dragen. Niet iedereen is er van op de hoogte dat hier speciale sieraden voor zijn. Met de zogenoemde as sieraden kan het worden waargemaakt. Het achterliggende idee is bij veel mensen dat iemand die gecremeerd wordt niet onder de grond komt te liggen, maar op een fijne plek wordt verspreid in de openlucht van een voor die persoon geliefde plek of een geboorteland.

Een begrafenis

Een begrafenis begint vaak hetzelfde als bij een crematie. De overledene ligt in een kist en men kan afscheid van hem of haar nemen tijdens een dienst. Soms zijn er speeches van nabestaanden die anekdotes en dergelijke delen over de overledene. Hierna volgt er een wandeling naar het graf. De kistdragers lopen voorop waarachter de rij met mensen volgt om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen. Vaak wordt het zo geregeld dat de kist naar de grond wordt gebracht en iedereen in een rij gaat staan om wat zand erover te scheppen. Elke begrafenis is anders, maar dit zijn de algemene dingen die je bijna altijd wel terugziet.

Het blijft een moeilijke tijd, maar het is fijn dat de uitvaart vaak georganiseerd wordt door een uitvaartcentrum. De verdere wensen en het inlichten van mensen doe je zelf, maar aan het grote plaatje heb je als nabestaande niet je handen vol.

Geef een reactie