Fysieke videogames voor psychologische hulp ouderen

Jarenlang kwamen steeds geavanceerdere videogames met steeds angstaanjagende controllers. Iedereen die met de eerste Nintendo apparaten en spellen zijn opgegroeid, kan worden vergeven dat ze bang zijn voor de veel uitgebreidere platforms van vandaag. Het is dus misschien niet verrassend dat de nieuwe, meer intuïtieve interfaces van de Nintendo Wii en Xbox Kinect nieuwe markten voor videogames hebben geopend. Wat echter verrassend is zijn de psychologische voordelen die deze nieuwe activiteiten blijken te zijn voor een belangrijke nieuwe groep, namelijk ouderen. Een Nintendo Wii kopen voor de oudere doelgroep is helemaal geen verkeerd idee en in dit blogartikel vertellen we jou graag daar meer over.

De fysieke voordelen van de Nintendo Wii voor ouderen

De Wii is al geruime tijd populair bij oudere consumenten, terwijl het hot item van de vakantie, de Kinect, net voorbij zijn eerste gebruikers is gekomen. Terwijl de Wiimote signalen van een controller die je vasthield naar een ontvanger in de buurt van je tv stuurde, detecteert de Kinect je lichaam en gebruikt het als de gamecontroller. Beiden passen in de algemene categorie genaamd 'motion gaming' die de traditionele knoppen en joysticks van eerdere game systemen achterwege laat.

De fysieke voordelen van bewegingsgames kunnen niet worden ontkend: wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs slechts een paar sessies met de Nintendo Wii hebben geleid tot een verbeterde balans, coördinatie en kracht, en kunnen helpen vallen te voorkomen. Vooral dat laatste is een ernstige zorg voor veel ouderen. Het spel Wii Bowling bijvoorbeeld heeft hele competities en toernooien voortgebracht en wordt binnen verpleeghuizen, bejaardentehuizen en gemeenschapscentra tegenwoordig ontzettend veel gebruikt en behoort als een van de snelstgroeiende en populairste sociale activiteiten.

Minder eenzaamheid en meer verbondenheid

Maar de voordelen kunnen verder gaan dan alleen plezier en games – studies tonen ook aan dat deze exergames – videogames die lichaamsbeweging stimuleren – ook helpen bij depressie, gevoel van plaats en relevantie. Ze kunnen zelfs helpen om de generatieverschillen tussen grootouders en jongere volwassenen en kinderen te overbruggen door hen een gelijk speelveld te bieden.

Naarmate sommige volwassenen ouder worden, hebben ze mogelijk niet meer de fysieke kracht of behendigheid om deel te nemen aan hun gekozen levensgenot. Voor sommigen kan het gevoel van verlies overslaan naar een depressie. Door de ervaring van eerder genoten activiteiten zoals tennis, bowlen en golf na te bootsen stelt de Nintendo Wii ouderen in staat om deel te nemen aan deze eerder genoten activiteiten.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat oudere Wii-deelnemers een hogere positieve stemming in vergelijking met ouderen die bijvoorbeeld alleen TV keken. Veel ouderen die de Wii gebruikten meldden ook gevoelens van verminderde eenzaamheid en meer verbondenheid met anderen, wat kan worden toegeschreven aan het sociale karakter van het spel en de subcultuur die het heeft gecreëerd voor ouderen in bijvoorbeeld bejaardentehuizen.

Geef een reactie