Verschillende soorten fietsen

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten fietsen. Maar wat is nou eigenlijk écht het verschil? Is het de snelheid, comfortabel of gaat het vooral om de uitstraling? En waarom is een herenfiets een herenfiets en een vrouwenfiets een vrouwenfiets? In dit blog schrijf ik over de verschillende soorten fietsen en wat ze uniek maakt.

Heren- en damesfietsen

De eerste vraag is natuurlijk: wat is het verschil tussen een heren- en een damesfiets? Dat is eigenlijk voornamelijk het frame van de fiets. Een damesfiets heeft namelijk een diagonaal frame, waardoor de instap makkelijker is, en een herenfiets heeft een horizontale framebuis, waardoor het extra stevig is. Het is dus eigenlijk een redelijk ouderwetse benaming. Beide soorten fietsen zijn zowel geschikt voor een vrouw als een man.

Transportfietsen

De transportfiets heren of dames is heel erg handig als je veel mee moet nemen (bijvoorbeeld naar je werk). Deze fietsen hebben namelijk veel bagageruimte op de fiets: zowel een bagagedrager achterop als voorop de fiets. Superhandig als je een (of twee) kind(eren) wilt meenemen of als je zware boodschappentassen wilt vervoeren. Ook kun je gemakkelijk een krat, zitje of mand op de fiets (laten) monteren. Zo kun je nog makkelijker je spullen kwijt! De fietsen zijn beschikbaar met en zonder versnellingen.

Elektrische fietsen

Je ziet ze steeds vaker: elektrische fietsen (ook wel e-bikes). Een elektrische fiets rijdt met een elektrische motor, waardoor hij trapondersteuning biedt. Hij trapt dus een stuk gemakkelijker, en is daarom superhandig als je lange afstanden wilt afleggen, maar niet veel kracht wilt zetten. Moet je bijvoorbeeld elke dag een flink stuk fietsen om naar je werk te gaan, en ben je elke keer bezweet voordat de dag begint? Dan is een elektrische fiets een hele fijne optie voor jou! Er zijn heel veel verschillende soorten elektrische fietsen om uit te kiezen, dus lees je goed in voordat je er een koopt.

Sportieve fietsen

Sportieve fietsen zijn echt bedoeld om veel beweging te krijgen. Fietsen die hieronder vallen, zijn bijvoorbeeld racefietsen, mountainbikes, gravelbikes en hybridefietsen. Een racefiets staat bekend om zijn lichte bouw en luchtweerstand, zodat je er heel snel op kan fietsen. Mountainbikes hebben superveel grip, waardoor ze op elk terrein kunnen presteren. Wanneer je veel rijdt op onverharde en semiverharde wegen, is het verstandig om te kiezen voor een gravelbike. Deze fietsen zijn daar speciaal voor gemaakt. Hybride fietsen kun je gebruiken als sport- en stadsfiets. Hij is sportief én comfortabel en heeft meerdere versnellingen.

Geef een reactie