Afvalscheiding: zo maak je het als bedrijf makkelijk en leuk

We produceren in Nederland behoorlijk wat afval. Ook op de werkvloer is dat niet anders. Daarom is het belangrijk dat de afvalscheiding binnen het bedrijf goed geregeld is. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Door afval te scheiden bespaar je namelijk meer kosten dan wanneer je het bedrijfsafval in één hoop aanbiedt. Dat komt omdat je het werk van afval sorteren uit handen neemt van het afvalbedrijf.

Om de afvalscheiding goed te regelen, is de eerste stap natuurlijk een rolcontainer huren. Daarnaast is het van belang dat iedereen binnen het bedrijf goed meewerkt. In dit artikel delen we daarom een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat het scheiden van afval niet alleen succesvol verloopt, maar ook nog eens leuk is om als team te doen!

Creëer bewustwording

Allereerst is het belangrijk dat je bewustwording creëert binnen het bedrijf. Alleen als iedereen zich bewust is van de mate waarin jullie als bedrijf afval produceren kan het afval scheiden goed gemanaged worden. Zorg dus eerst dat er onderzocht wordt hoeveel afval jullie produceren, en welke soorten. Zo weet je namelijk hoeveel afvalbakken en welke containers je kunt huren. Bereken ook hoeveel afval jullie op jaarbasis produceren en hoeveel het kost om dit zonder afvalscheiding te laten verwerken. Op jaarbasis kom je namelijk op cijfers uit die veel meer indruk maken op mensen, waardoor je de nodige motivatie kunt aanwakkeren bij je collega's om die onnodige kosten terug te dringen en zo bij te dragen aan een beter milieu!

Maak het makkelijk

Maak het iedereen zo gemakkelijk mogelijk. Natuurlijk wil iedereen graag meehelpen om het scheiden van afval tot een succes te maken. Maar als het een stuk ingewikkelder wordt dan hoe men het afval eerst verwerkte, dan kan het lastig zijn om iedereen gemotiveerd te houden. Iedereen heeft tenslotte hun werk als eerste prioriteit en wil daar niet teveel van afgeleid worden. Zorg bijvoorbeeld dat je afvalbakken op centrale plekken plaatst verspreidt over de werkvloer. Geef elke afvalbak een label of kleur en spreek van tevoren duidelijk af welke afvalsoort in welke afvalbak hoort om verwarring te voorkomen. Is het bijvoorbeeld duidelijk dat het meeste afval in de vorm van papier en karton in het kantoor gedeelte geproduceert wordt? Dan zet je daar dus op een centrale plek een afvalbak neer voor papier en karton.

Houd de motivatie hoog

Motiveer elkaar op de juiste manier. Spreek met elkaar af dat je elkaar er op een opbouwende en positieve manier aan helpt herinneren als een van jullie iets in de verkeerde afvalbak gooit. Maar geef elkaar ook complimenten als je ziet dat het goed gedaan wordt. Zorg dat je zelf ook gemotiveerd en geÏnspireerd blijft. Blijf elkaar herinneren aan het belang van afvalscheiding en deel interessante en inspirerende artikelen met elkaar over dit onderwerp. Houd ook de cijfers bij van de kosten en de hoeveelheid afval die jullie als bedrijf geproduceert hebben en deel dit met elkaar. Zo blijf je er met z'n allen bovenop zitten en houd je iedereen bewust.

Geef een reactie