De nadelen van een studentenhuis: alweer een verstopte afvoer!

Op kamers gaan, voor veel studenten een essentieel onderdeel van de studententijd. In de stad waar je studeert, het liefst zo centraal mogelijk en met een leuke groep mensen. Toch kan het samenwonen met een grote groep mensen in vaak oude en niet altijd goed onderhouden huizen voor problemen zorgen. Op de eerste plaats in de lijst van ergernissen staat vaak de hygiëne en de enorme rotzooi die wordt veroorzaakt. Een direct gevolg hiervan zijn verstopte wc-potten en de afvoerputjes in de douche of keuken. Ontstoppingsdiensten die riool ontstoppen leiden en in andere grote studentensteden kunnen hierover meepraten. Regelmatig worden zij gebeld door de huurbazen. Zij hebben een aantal tips die al deze verstoppingen helpen te vermijden.

Een verstopt toilet

Iedereen weet het, maar het gebeurt nog steeds heel vaak: er wordt iets in de toiletpot geworpen dat hier eigenlijk niet thuishoort. Want ach, voor die ene keer is het toch niet zo erg. Maar als dit regelmatig voorkomt, zorgt het voor verstoppingen. Een feestje op komst? Hang een briefje op om mensen hieraan te herinneren.

Een verstopt doucheputje

Zorg ervoor dat je na het douchen alle haren uit het afvoerputje haalt. Lukt het niet om iedereen zich eraan te laten houden? Maak eens in de maand, om de beurt, het doucheputje schoon. Pak hiervoor een schroevendraaier en schroef het roostertje open. Trek een paar rubberen handschoenen aan en haal alle troep uit het putje. Giet daarna een zak soda in het putje en wat warm water uit de waterkoker. Dit helpt om de resten die je niet met de hand hebt kunnen verwijderen op te lossen. Je zult zien dat het water daarna weer doorstroomt en je douche niet meer overloopt.

Een verstopt gootsteen

De gootsteen in de keuken is bij uitstek de plek die regelmatig verstopt raakt. Ook hier is het niet zo moeilijk om dit te vermijden. De verstopping wordt veroorzaakt door een ophoping van met name vet en voedselresten. Probeer om zoveel mogelijk voedselresten te verwijderen van je servies en bestek voor dat je alles in de gootsteen gaat afwassen. Het kost even wat meer tijd, maar het is zeker de moeite waard. Zorg er daarnaast voor dat je warm water gebruikt bij het afwassen, dat helpt om het vet op te lossen in de afvoerpijp. Een laatste tip: spoel de olie uit je pan of frituur niet door de gootsteen. Het is de makkelijkste weg maar funest voor de pijpen en het is ook nog eens verboden!

Geef een reactie