Hoe duurzaam is ledverlichting?

Veelen weten dat een traditiegetrouwe gloeilamp niet even goed is voor de natuur. Daarom worden er vaak led lampen gebruikt. Niet alleen in huis, tegenwoordig hebben ook veel auto's led achterlichten. In dit blog nemen we een kijkje onder de sluier van led lichten, waarom ze precies beter zijn voor de natuur en wat je zelf kan doen om ledverlichting toe te gaan passen in je woning, auto of bedrijf. 

De traditionele gloeilamp, watt kan er beter?

Een gloeilamp roept veel traditionele gevoelens op. Veel mensen zijn er immers mee groot geworden, en gebruiken het de dag van vandaag nog steeds. Het nare feit is wel dat een gloeilamp maar vijf procent van zijn ontvangen energie omzet in licht. Daarom verbruikt zo'n lamp gewoon erg veel, en heb je een hogere energierekening te pakken. Dat is niet alleen onprettig voor de portomonnee, er moet ook meer stroom geleverd worden dan noodzakelijk is. Dit geeft meer werk voor de energiecentrales, waardoor meer grijze stroom opgewekt moet gaan worden. Daarnaast gaat een gloeilamp minder lang mee dan een led lamp. Hierdoor moet je deze vaker vervangen, wat meer drukt op het milieu en de natuur. 

Is de led lamp de oplossing?

In het kort, ja. De tijd van kaarsen aansteken is echt voorbij, behalve op die speciale momenten natuurlijk. Een led lamp gaat langere mee, heeft minder stroom nodig om te branden en kan bijna overal worden toegepast. Hierdoor is er een ware transformatie gaande op de markt voor verlichting. Een led lamp kan je in de vaste armituren kwijt van je reguliere verlichting. Dit maakt het erg makkelijk om over te stappen op led verlichting, want zeg nou zelf je wilt toch niet enorm veel hoeven te betalen om led verlichting te gaan gebruiken? Daarnaast stimuleert de led lamp de circulaire economie. Tegenwoordig worden deze lampen gemaakt om volledig af te kunnen breken naar de basis componenten. Dat is niet alleen fijn voor de natuur, ook voor het milieu! Ledlampen worden daarnaast ook steeds vaker gebruikt. in de auto industrie. Je kan bijna geen nieuwe auto meer krijgen zonder led verlichting. Deze schijnen een stuk helderder dan gewone verlichting, en gaan ook een stuk langer mee. Dat komt vooral de dagrijverlichting ten goede. 

In dit blog hebben we het gehad over de gloeilamp en de ledlamp. Waarom jij beter kunt kiezen voor een ledlamp en hoe gemakkelijk deze toe te passen zijn in het dagelijks leven. 

Geef een reactie