Hoe is het gesteld met de kredietwaardigheid in Harderwijk?

Ondernemers in Harderwijk die op factuurbasis werken zullen herkennen dat het helaas best vaak voorkomt dat een klant te laat betaald. In het ergste geval kan het voorkomen dat een klant uiteindelijk helemaal niet blijkt te kunnen betalen. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor je bedrijf. Allereerst wordt het lastigers om je ambities die je met je bedrijf hebt te financieren. In plaats van dat dat geld daarin gaat zit het nog bij je klanten die moeten betalen. In het ergste geval kom je met je bedrijf zelf in de problemen. Het van te voren goed kijken naar de kredietwaardigheid van je potentiële klant kan een hoop leed besparen. Lees daar in dit blog meer over.

Hoe check ik de kredietwaardigheid van een bedrijf?

Er zijn kort gezegd twee manieren om de kredietwaardigheid van een bedrijf te checken. Je kunt het zelf doen of je kunt het laten doen. Als je een beetje boekhoudkundig bent onderlegd is het prima zelf te doen. Je kunt hier voor financiële gegevens opvragen bij de kamer van koophandel. Een rechtspersoon is namelijk verplicht de jaarrekening te deponeren bij de Kamer van koophandel. Hieruit kun je goed de financiële positie van het betreffende bedrijf herleiden. Op de balans kun je goed zien hoe de vermogenspositie is van het betreffende bedrijf. Je kijkt hierbij naar de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen. Een gezonde uitgangspositie is dat 30% van het vermogen eigen vermogen is. Kijk hierbij ook goed naar de liquiditeitspositie. Komen er op korte termijn voldoende liquiditeiten vrij om de kortlopende schulden te betalen? Zo niet weet je ook dat het lastig wordt om jouw factuur te betalen. Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken naar de rentabiliteit. In de winst en verliesrekening kun je zien of het bedrijf winst maakt.

Wat de doen na het checken van de kredietwaardigheid

Als je de kredietwaardigheid hebt gecheckd dan trek je de conclusie of het betreffende bedrijf kredietwaardig is of niet. Wanneer er sprake is van mindere kredietwaardigheid dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om deze klant per week te laten betalen of vooraf. Ze beperk je het risico op deze debiteur. Naast dit is het altijd van belang om het debiteurenbeheer goed te organiseren. Ook kredietwaardige klanten willen weleens te laat betalen of kunnen in de loop der tijd toch ineens minder kredietwaardig worden.

Geef een reactie