Bereid je goed voor op grote klussen!

Bij sommige mensen gaat een renovatie vlekkeloos, maar bij anderen verloopt het helaas niet zonder slag of stoot. Het begint uiteraard bij een duidelijk plan, en een zorgvuldig gekozen aannemer. Echter zijn er ook een hoop andere dingen waar je van tevoren rekening mee moet houden.

Pak alles goed in

Het is praktisch te garanderen dat er erg veel stof en andere kleine deeltjes viezigheid door het huis gaan zwerven. Als het mogelijk is om het het te renoveren gedeelte helemaal in te pakken dan is dat een mazzeltje. Vaak is het echter alleen te doen om zoveel mogelijk meubels, spullen of een boekenkast in te pakken. Er is uiteraard speciaal verpakkingsmateriaal hiervoor. Eventueel een stuk afscheidingsplastic voor in de gang om een gedeelte van het huis of appartement veilig te stellen.

Prepareer de juiste materialen

Als je een aannemer inschakelt is dit minder van toepassing, maar ook dan is het nog belangrijk dat je zoveel mogelijk spullen voorbereid hebt. Regel een aanhanger om heen en weer te kunnen waar nodig. Win informatie in over welke materialen je moet gebruiken. Zoek goed uit wat je afmetingen in het huis zijn. Wil je bijvoorbeeld beton storten voor een extra kamer, zorg dan dat je de juiste soort Betonplex hebt. Bij twijfel kun je altijd advies vragen bij talloze DIY-zaken. En nu we het toch over voorbereiden hebben, haal ook wat snacks etc. voor de harde werkers. Geloof me, ze zullen het waarderen!

Besluit van tevoren waar je gaat wonen en eten

Je denkt er vooraf misschien niet aan, maar het zou heel goed kunnen dat de keuken of douche onbruikbaar wordt. Vaak gaan deze projecten weken als niet maanden duren, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn op gebrek aan woonruimte. Bij vrienden of familie koken, douchen etc. is een optie. Een duurdere optie is een hotel, maar het kan het waard zijn om stress enorm te verminderen.

Bijt door

Eigenlijk verloopt een renovatie bijna nooit perfect. Het beste is het om alle tegenslagen voor lief te nemen en te focussen op het afronden van het project. Zo zal er misschien vertraging zijn, lopen de kosten hoger op of levert het extra stress op. Nogmaals wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om extensief onderzoek te doen naar een geschikte aannemer. Het kan het verschil maken tot een fijne ervaring en een nachtmerrie. Vraag naar referenties en informeer bij geklaarde klussen. Houdt ook voet bij stuk als je het idee hebt dat je in de maling wordt genomen, en dek jezelf in tegen wangedrag van aannemers.

Geef een reactie