Samen naar een groene toekomst: tips en tricks

We lezen er steeds meer over in de media: we moeten iets doen aan het klimaat, willen we dat de wereld blijft bestaan. Zelf kun je hier een handje aan meehelpen door zowel je woon- als werkleven te vergroenen. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen naar een groene (zakelijke) energieleverancier, kun je beginnen met het zelf opwekken van groene energie of in led verlichting investeren en is het minder tot niet eten van vlees beter voor het milieu. Omdat niet iedereen weet waar hij of zij moet beginnen, hebben we enkele tips voor je op een rij gezet hoe je kunt bijdragen aan een groene toekomst. 

Overstappen op groene energie

De meeste mensen en ondernemers in Nederland maken vandaag de dag nog gebruik van grijze energie. Omdat grijze energie uit fossiele bronnen wordt gehaald die ooit op kunnen gaan, is het aan te raden om over te stappen op groene energie. Groene energie wordt namelijk ‘gewoon’ uit de natuur gehaald: wind, water en zonnestralen zorgen er onder andere voor dat jij kunt profiteren van gratis én goede energie waar de wereld uiteindelijk niet aan onderdoor gaat. Verschillende energieleveranciers in Nederland leveren deze groene energie, op Minder.nl check je eenvoudig welke dat zijn. Met behulp van zakelijke energie vergelijken weet je binnen no time welke deal omtrent groene energie het beste bij jouw verbruik past. Ondernemers in Nederland zijn vanaf het begin van 2019 verplicht om energie te besparen binnen het bedrijf volgens de Wet Milieubeheer. Zij dragen dus, al is het verplicht, al hun groene steentje bij. Nu de rest van Nederland nog. 

Zelf groene energie opwekken

Hierbij kun je natuurlijk nog net een stapje verder gaan: je kunt er namelijk voor kiezen om niet alleen je energie bij een groene leverancier af te nemen, maar om zelf energie op te gaan wekken. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld helemaal niet meer zo heel duur en zijn een hele interessante investering, of je nu een ondernemer bent of kiest voor zonnepanelen aan huis. Het grote voordeel van zonnepanelen is het feit dat je uiteindelijk gratis kunt profiteren van energie, omdat je je eigen energie opwekt. Twijfel je nog over zonnepanelen omdat een investering best duur is? Dan is het goed om te weten dat je zo’n investering binnen enkele jaren er al uit hebt. Zonnepanelen zijn dus niet alleen goed voor de wereld, ze zijn uiteindelijk ook interessant voor je portemonnee. 

Minder tot geen vlees meer eten

Het is tot slot niet geheel bekend dat onder andere het minderen met vlees of het totaal niet meer eten van vlees bijdraagt aan een betere wereld. Hoewel steeds meer mensen in Nederland en de rest van de wereld kiezen voor een vegetarische of zelfs veganistische levensstijl wordt er iedere dag nog ontzettend veel vlees geconsumeerd. Wist je dat je wanneer je al één of twee dagen geen vlees eet per week je al helpt voor een betere wereld? De consumptie van vlees heeft namelijk veel invloed op CO2-uitstoot: het is een van de bronnen van deze uitstoot. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet er in 2030 40% minder CO2-uitstoot zijn voor een betere wereld: dat betekent dat we moeten minderen in onder andere vleesconsumptie, autorijden en het vliegen naar andere landen.

Geef een reactie