Regels voor het gebruiken van afvalcontainers in Nederland

Zoals voor de meeste dingen in Nederland zijn er voor het gebruik van de afvalcontainers in Nederland strenge regels die gevolgd moeten worden. Als je de regels overtreedt kan je een hoge boete te wachten staan, dus het is beter om jezelf goed in te lichten en voor te bereiden zodat je geen onplezierige verrassing in de brievenbus krijgt. Helaas zijn sommige regels specifiek per gemeente, dus moet je zeker je eigen onderzoek doen. Maar ik probeer in dit artikel de algemeen regels zo compleet en duidelijk mogelijk uit te stippelen, om te voorkomen dat je per ongeluk de regels overtreed.

 

Algemene regels voor gebruik

 

Zet uw afvalbakken tijdig buiten en haal ze ook op tijd weer binnen. Elke gemeente en straat heeft specifieke tijden om het afval op te halen, het is verboden de containers te vroeg neer te zetten, of heel lang te laten staan nadat ze geleegd zijn. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat ons straatbeeld wordt ontsierd doordat er meerdere afvalbakken heel de week op straat staan. Zorg ook dat de container op de juiste plaats wordt neergezet. Er zijn specifieke locaties waar de vuilnismannen langsrijden, zorg dus dat je de bakken op één van die plekken neerzet. Ook is het verplicht dat al je afval in de bakken zit, en niet los er buiten ligt. Als je een extra zak ernaast legt zal die niet worden opgehaald, alleen het afval dat in de containers zit zal worden meegenomen. Ook is het heel belangrijk dat het juiste soort afval in de juiste bak zit. Plastic wordt gerecycled en als je verkeerd afval in de plastic container doet kan dit tot problemen leiden. Als je verkeerd afval in de verkeerde bak doet kan dit boetes tot gevolg hebben.

 

Specifieke regels per gemeente

 

Ook hebben de meeste gemeentes in Nederland hun eigen regels voor het afhandelen van afval, dus daarom raad ik aan de website van jouw gemeente te raadplegen en te lezen wat deze regels precies zijn. Over het algemeen zal er niet veel verschillen met de algemene regels, maar het is toch belangrijk alles goed door te lezen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ik hoop dat deze uitleg helpt bij het afhandelen van je afval en voorkomt dat je in de problemen komt. Als je goed onderzoek doet zal het allemaal erg simpel zijn. Veel succes met je afval en de afvalbakken.

Geef een reactie