Kaas is lekker en gezond. Hierdoor is het een van de meest gegeten producten van Nederland. Nederland is een echte kaasland. Je kunt kaas overal verkrijgen in Nederland. Je kunt kaas kopen op de markt of in de winkel. Je kunt zelfs online kaas bestellen.
Nederlandse kazen
Nederland staat al eeuwen bekend om de kazen die gemaakt worden. Het wordt ook wel de oud-Hollandse ambacht genoemd. Nederlandse boeren zijn harde werkers en daarom ook speciaal. Om een stuk kaas te maken leveren kaasboeren veel inspanning. De Nederlandse boeren werken zorvuldig en hygenisch. Kaas wordt gemaakt van melk. De kaasboeren hebben dus ook eigen koeien in een boerderij. Het begint bij het voeren van een koe en eindigt bij een stuk heerlijke kaas. In Nederland zijn er dan ook veel populaire kaassoorten, waaronder boerenkaas.
Boerenkaas
Boerenkaas wordt gemaakt van verse rauwe melk van koeien. Boerenkaas wordt ook wel de Nederlandse Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) genoemd. Boerenkaas is een halfharde kaas die gemaakt wordt van rauwe melk van koeien, schapen, geiten of buffelkoeien. Er zijn verschillende soorten boerenkazen. Deze verschillen in smaak, textuur en vetgehalte. De meest bekende boerenkazen zijn het volgende: Truffelkaas van de boerderij, boeren graskaas, boeren belegen kaas, extra belegen kaas en de overjarige boerenkaas. De boerenkazen moeten voldoen aan een aantal eisen. Allereerst moet de kaas gemaakt zijn met de hand op de boerderij. Hiernaast zou het gemaakt moeten worden van rauwe, verse en Nederlandse koeienmelk. Daarna is het belangrijk dat de rijping van de kaas natuurlijk gaat. In Nederland zijn 340 boerderijen die boerenkaas produceert. Je kunt gemakkelijk online boerenkaas bestellen. Want de meest boeren hebben ook een online website waar zij hun producten te koop zetten.
Bereiding van boerenkaas
Het verschil tussen boerenkaas en kaas die je gewoon in de supermarkt haalt zijn groot. Ten eerste wordt boerenkaas gemaakt met de hand. Er zit dus echt veel ambacht in. Terwijl een kaas in de supermarkt gemaakt wordt door machines en apparatuur. De melk die gebruikt wordt om boerenkaas mee te maken, krijgt geen hittebehandeling, terwijl dit wel gebeurd in een fabriek. Dit zorgt ervoor dat de echte boerenkaas een karakteristieke smaak kent. Ook zit er vaak verschil in de vetgehalte van de kazen. De kazen die in een fabriek gemaakt worden hebben een vaste vetgehalte. Doordat er sprake is van massaproductie is de vetgehalte gestandaardiseerd is in de apparatuur. Bij boerenkaas in de fabriek gaat dit echter anders. De melk die gebruikt wordt verschilt elk seizoen van elkaar. De gras, voer, koe en zelfs de grondsoort verschilt van elkaar. Hierdoor kun je opmerkelijk meerdere en andere smaken proeven.