Mode als vorm van zelfexpressie?

Je individualiteit vinden, definiëren en omarmen zijn de meest belangrijke dingen die je voor jezelf kunt doen. Het is moeilijk om erachter te komen wie je écht bent, wat je echt wil. Waar je van droomt, wie je naast je ziet, wat je nog zou willen doen en wat je misschien beter op kunt geven. Iedereen is en blijft uniek, en ook al heb je een paar of meerdere eigenschappen gemeen met anderen blijft het een feit dat niemand op de hele wereld bestaat uit exact alle kleine dingetjes die jou, jou maken.

Individualiteit

Maar het is niet voor iedereen even makkelijk om erachter te komen wie ze zijn. Omdat je mensen om je heen hebt die je daarin limiteren, omdat je van veel verschillende dingen houdt die niet bij elkaar lijken te passen en je steeds van smaak en stijl wisselt, noem maar op. Jezelf vinden is moeilijk, maar het is zeker de moeite waard! Dus probeer eens op verschillende vlakken je best te doen om écht naar jezelf te luisteren, en te experimenteren.

Vind jouw passies

Wat iemand natuurlijk best wel definieert in zijn persoonlijkheid en individualiteit is passies. Waar ben je enthousiast over? Ben je een uitgaanstype, heel excentriek of juist iemand die zich meer op zijn gemak voelt in het comfort van zijn eigen huis? Onthoud goed dat geen van deze eigenschappen beter is dan een ander. Sommige dingen zijn misschien meer sociaal geaccepteerd en andere wat meer gestigmatiseerd, maar uiteindelijk zijn we allemaal gelijk! Houd je van reizen en de wereld ontdekken of geef jij je geld liever uit aan leuke dingen doen met de mensen die dichtbij je staan? Maak je liever herinneren of koop je liever spullen? Ben je creatief, of kalmeert iets opruimen of organiseren jou meer? Probeer goed onderscheid te maken tussen wat je zou willen zijn of probeert te zijn voor anderen en waar jij je écht goed over voelt.

Je stijl

Een andere manier om zelfexpressie goed te beoefenen is door te experimenten met je stijl. Veel kleur of juist alleen maar zwart, korte rokjes en laag uitgesneden topjes of baggy truien en broeken; strak in pak of in je joggingbroek, het is net waar jij je fijn in voelt. Maar om daar echt achter te komen moet je alles geprobeerd hebben. Koop dat prachtige paar Sendra laarzen wat al weken naar je loert in de etalage en voel je zelfverzekerder dan ooit; ga eens in je jurkje boodschappen doen in plaats van je joggingbroek, of juist in je sportkleding naar school. Ook als het je helemaal niet bevalt leer je meer over jezelf, en dat is altijd de moeite waard!

Geef een reactie