Veelvoorkomende tennisblessures behandelen

Tennissen vanaf jonge leeftijd

Ik heb zelf een lange tenniscarrière achter de rug. Ik zeg carrière maar ik heb natuurlijk nooit professioneel gespeeld. Ik heb nooit financieel geleefd van mijn tennis. Desondanks ben ik begonnen met tennissen op mijn 5e en speel ik tot op de dag van vandaag. Ik heb mijn jeugd eerst bij de landelijke selectie en daarna bij de regionale selectie gespeeld. Dit betekent ook dat ik me heel erg bewust ben van de blessures die bij tennis kunnen komen kijken.

Alhoewel tennis natuurlijk geen contactsport is, is het wel een sport die blessuregevoelig is. Je moet namelijk ontzettend wendbaar zijn en ben constant verschillende kanten op aan het bewegen. In dit artikel bespreek ik veelvoorkomende tennisblessures. Ik heb het niet alleen over hoe je de blessures kunt behandelen maar ook hoe je ze kunt voorkomen.

Veelvoorkomende blessures

Een van de aspecten van tennis is dat je ontzettend wendbaar moet bewegen. Dit leidt ertoe dat je vaak per ongeluk iets kunt verdraaien. Zo heb ik zelf regelmatig met een verdraaide enkel of knie rondgelopen. De eerste en beste manier is natuurlijk voorkomen. Als je dit wilt voorkomen zul je aan je techniek moeten werken. Een goede dribbel-splitstep techniek is dan belangrijk. Mocht je toch iets verdraaien dan is de beste optie om niet door te spelen. Je kunt dan ijs gebruiken om het te koelen. Ook zijn er bijvoorbeeld enkelbanden die in het herstel helpen.

Voorkomen beter dan genezen

Hetzelfde geld voor de polsen. Wanneer je veel tennist zullen je polsen het zwaar te verduren krijgen. Er wordt vaak gesproken van een tenniselleboog maar ook de polsen kunnen pijn gaan doen en overbelast raken. In dit geval kun je het beste ook een brace pols aanschaffen. Deze brace kan niet alleen gebruikt worden voor het herstel van je pols. Je kunt hem ook dragen als je tennist terwijl er niets aan de hand is. Op deze manier voorkom je polsblessures in de toekomst.

Een andere veelvoorkomende maar gelukkig minder ernstigere blessure die bij tennis voorkomt is de albekende schaafwond. Zeker op gravel als je er echt voor gaat en struikelt kun je met een paar gemene schaafwonden over de baan lopen. Dit is natuurlijk slecht voor je spel en daarom kun je het beter zo veel mogelijk voorkomen. Dan is het een beter idee om het punt te verliezen en zonder schaafwonden verder te spelen. Tennis is een fantastische sport en een heel stuk minder gevaarlijk dan veel andere sporten. Maar speel alsnog bewust en probeer blessures te voorkomen.

Geef een reactie