Goede koffie is lastig te vinden

Als je weleens door Harderwijk hebt rondgelopen, en bij een van de verschillende zaakjes bent gaan zitten voor een kop koffie, dan weet je dat er een groot verschil in kwaliteit zit tussen de verschillende koffies die je voorgeschoteld kan krijgen. Dat heeft mij ertoe geïnspireerd zelf een goede koffiemachine te kopen. Waar ik eerst nog zo’n machine had waar de cupjes in gingen, maar dat is een grote verspilling, en uiteraard ook gewoon erg duur.

Bovendien krijg je daar niet de beste vorm van koffie uit. Echt goede koffie is namelijk vers gemalen, en met een hoge druk kokend water erdoorheen geduwd. Maar daar heb je dus wel goede bonen voor nodig, een goede bonenmaler, en een goed koffieapparaat.

Koffiebonen kopen

Goede koffiebonen zijn eigenlijk de allerbasis van een goede kop koffie. Uiteraard kan je vrijwel overal een zak met bonen halen, maar echt goede koffie zal je in een speciaalzaak moeten halen. Gelukkig zijn speciaalzaken tegenwoordig ook online, dus je hoeft niet al te ver te reizen!

Maar via koffie kan je wel ver reizen. De beste koffiebonen komen namelijk vanuit verre landen. De grootste koffie producerende landen zijn namelijk Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië. Ethiopië is zelfs het land waar koffie allemaal ooit begonnen is!

Mijn advies is dan ook om online te gaan, bijvoorbeeld naar een shop zoals Cafe du Jour, waar je de beste verschillende soorten koffie kan kopen. Ook maken ze hun eigen koffie. Dat wil zeggen, ze halen hun koffie uit de bovengenoemde landen, en ze branden zelf de koffiebonen, zodat ze precies de juiste aroma, geur, en smaak krijgen. Bovendien is deze shop ontstaan vanuit de passie van twee Nederlandse broers die veel in de horeca hebben gewerkt. Dus, als je bij hen koopt, ben je ook nog eens je local entrepreneur aan het steunen!

Koffiemachine

Een goede koffiemachine vinden is ook een kunst op zich. Maar een echt goed apparaat is niet fancy. Je hebt veel apparaten waar er veel fratsen aan zitten, en mooi omhult in plastic. Maar een echt goed apparaat is gewoon van ijzer, en heeft maar een paar knoppen. De gemalen bonen gaan in de single espresso houder, het warme water wordt erdoorheen gepompt, en je kan eventueel je melk opschuimen.

Doe dus goed je onderzoek, en ga vervolgens veer experimenteren. Zo zal je uiteindelijk jouw favoriete bak koffie weten te creëren. Veel geniet plezier gewenst!

Geef een reactie