Hoe kun je het beste je gazon onderhouden?

Vrijwel iedereen droomt ervan; een mooi vrijstaand huis maar daarom heen ene grote tuin. Voor veel mensen een droom, maar ook voor veel mensen werkelijkheid. Een grote tuin klinkt heerlijk. In de zomer kun je in alle privacy in de zon liggen, je kunt je kinderen of honden lekker in de tuin laten rennen en je kunt gezellige barbecues geven. Hoewel dit allemaal grote voordelen zijn, zit aan een grote tuin ook ontzettend veel onderhoud. Sommige mensen vinden het heerlijk om in de tuin te werken, terwijl andere liever een tuinman inhuren voor deze klusjes. Hoewel het natuurlijk lekker is om werk uit handen te geven, kost dit wel weer veel extra geld. Met wat kleine tips en moeite kun je ook zelf je tuin onderhouden. Wanneer je veel gras in je tuin hebt, is je gazon beluchten erg belangrijk. Je denk misschien dat organische mest kopen hiervoor een vereiste is, maar dat is niet het geval. Hieronder kun je lezen waarom dit zo belangrijk is en hoe je dit makkelijk zelf kunt doen.

Waarom je gazon beluchten?

Doordat je veel over je gazon loopt of hier overheen gaat met een zware grasmaaier, kan de grond dichtslaan. Hierdoor kan het zo zijn dat er niet voldoende lucht bij de wortels van het gazon komt. Voor de wortels van grassprieten is zuurstof erg belangrijk, omdat dit een positieve werking heeft op het opnemen van water en voedingsstoffen. Wanneer de grond dichtslaat, stapelt kooldioxide op en is er niet voldoende water- en zuurstoftoevoer naar de wortels. Hierdoor ziet je gazon er niet zo groen en stralend uit zoals je zou willen.

Wanneer je gazon beluchten?

Hoe weet je nou wanneer het tijd is om je gazon te gaan beluchten? Vaak is het niet nodig om je hele gazon te beluchten, het gaat immers alles om de plekken die zijn dichtgeslagen. Op plekken waar veel mensen lopen, er mos ligt of het gras bruin wordt is het verstandig om je gazon te beluchten. Hieronder zullen we het kort hebben over hoe je een gazon kunt beluchten.

Hoe je gazon beluchten?

In de zomer kun je je gazon beluchten door middel van een prikroller.  Hierdoor kan water en zuurstof weer makkelijk naar de wortels van de grasspiertjes komen. In het najaar is het een ander verhaal en moet je een grotere ingreep doen. In dit seizoen kun je het gazon beter helemaal en dieper beluchten door middel van een verticuteermachine.

 

Geef een reactie